Kas ir Elfs uz Plaukta?



Elfs uz Plaukta (The Elf on the Shelf®) ir Ziemassvētku sagaidīšanas spēle bērniem. Tā ir Ziemassvētku tradīcija, kura tikai nesen kļuva populāra Amerikā un lēnām izplatījās citās valstīs. Tā ir autores Kerolas Ebersoldas bērnības tradīcija, iedvesmojoties no skandināvu tradīcijas. 

Īsumā, "Elfs uz Plaukta: Ziemassvētku tradīcija" ir grāmata, kuru nopērkot, nāk līdzi rotaļlieta, izlūku Elfs, ar kuru nemaz nedrīkst spēlēties. Grāmatā ir aprakstīti noteikumi, kuri ir jāievēro:

 1.  Svarīgākais noteikums ir tāds, ka neviens tai nedrīkst pieskarties.
 2.  Elfs nerunā un nekustās, kamēr bērni ir nomodā. 
 3.  Elfs novēro bērnu vai viņš uzvedas labi vai slikti. Kad bērns ir aizmidzis, Elfs lido uz Ziemeļpolu pie Ziemassvētku vecīša, lai nodotu informāciju par bērna uzvedību.

 4.  Bērnam jābūt jaukam.

Grāmatā ir teikts, ka katru rītu, bērnam pieceļoties, Elfs pēc lidojuma uz Ziemeļpolu ir paslēpies kādā vietā, kurš viņam ir jāatrod. Katru rītu Elfs atrodas citā vietā. Protams, ka pats Elfs nekur nelido, bet vecāki katru nakti novieto Elfu citā vietā un šodien, arī dažādās jautrās situācijās. 

Ja internetā pameklēsiet Elfs uz Plaukta tradīcijas idejas, tad atradīsiet bildes, kur Elfs atrodas ļoti interesantās situācijās, kurās Elfs pa nakti, it kā, ir nonācis. Bērni par to ir sajūsmā. Visforšākais ir tas, ka bērni Elfa klātbūtnē ir īpaši paklausīgi. Jo, kurš gan gribētu nonākt Ziemassvētku vecīša nepaklausīgo bērnu sarakstā? Vairums bērnu šo spēli uztver ļoti nopietni. 
Dažas idejas Elfs uz Plaukta. 

Ko darīt, ja bērns netīšām pieskaras Elfam?


Grāmatas noteikumus, kā jau iepriekš rakstīju, Elfam nedrīkst pieskarties. Ja tam pieskaras, tad Elfs zaudē savu maģiju un vairs nelido uz Ziemeļpolu pie Ziemassvētku vecīša un pa nakti nekustas. Tādos gadījumus vajag uzrakstīt atvainošanās vēstuli Ziemassvētku vecītim un ap Elfu apkaisīt nedaudz kanēli. Rakstīts, ka kanēlis ir kā vitamīni Elfam. 

Kad Elfam vajadzētu parādīties bērnu mājās? 


Tieši tāpat kā ar adventes kalendāru. Sākot ar 1. decembri (Amerikā - starp Pateicības dienu un 1. decembri) un paliek līdz Ziemassvētkiem. Arī Elfs var atnest kādu mazu dāvaniņu vai kārumu bērnam. 

Bērnam nekad nesaka, ka grāmata Elfs uz Plaukta ir nopirkta. Tā uzrodas pati no sevis kopā ar Elfu atmiņas kastītē. Latvijā un latviešu valodā šo grāmatu nevar nopirkt, bet var nopirkt angļu valodā Amazon mājas lapā. Var nopirkt gan Elfa meiteni, gan Elfa puiku, pat arī citā ādas krāsā. 

Vai jūsu mājās vajadzētu ieviest šo Elfs uz Plaukta tradīciju?


Protams, ka vairumam vecāku domas dalās. Tieši tāpat kā Ziemassvētku zeķe, kurā rūķis pa nakti atnes kādu kārumu vai Ziemassvētku vecītis, kurš vienā naktī nogādā dāvanas visiem bērniem uz Pasaules. Ir vecāki, kuri iepriecina savus bērnus Ziemassvētku gaidīšanas laikā ar šādiem stāstiem, bet ir tādi, kuri atklāj visu patiesību, lai bērnam netiktu melots. 

Dažiem vecākiem arī pats Elfs liekas biedējošs, jo viņš izspiego bērnus un tas rada viņos neomulības sajūtu. Ja bērns ir jūtīgāks, tad arī doma vien, ka naktī Elfs atdzīvojas un dara visādas blēņas, kamēr bērns guļ, liekas biedējoša. Tāpēc katram vecākam vajadzētu izlemt vai Elfs uz Plaukta viņa bērnam der vai neder. 

Interesanti ir tas, ka ir arī vecāki, kuri paši ļoti nopietni uztver šo Elfs uz Plaukta tradīciju. Viņi paši nekad nepieskaras Elfam, jo tiešām tic, ka Elfs zaudēs savu maģiju. Viņi tik ļoti tam tic, ka nākošā rītā viņiem liekas, ka tiešām Elfs atrodas citā pozā nekā iepriekšējā vakarā. Ja paši grib viņu pārvietot, tad izmanto tikai cimdus. Arī dažādos forumos bērnu vecāki satraukti jautā, kāpēc viņu Elfs nekustas un, ko viņi ir izdarījuši nepareizi. 

Kā radās Elfs uz Plaukta tradīcija?


Pasaule ar to pirmo reizi tika iepazīstināta 2005. gadā. Tajā gadā Kerola Ebersolda un viņas meita Čanda Bela publicēja bērnu grāmatu ar nosaukumu "Elfs uz Plaukta: Ziemassvētku tradīcija". Viņas sadarbojās ar otru Eibersoldas meitu Kristu Pitu, lai pārdotu grāmatu bērniem. 

Šī Ziemassvētku tradīcija nebija vienas dienas hīts. Kad Kerola ar meitu mēģināja pārdot grāmatu, tad visi redaktori to noraidīja. Tāpēc pašas izveidoja 5 000 kopijas, izmantojot savas kredītkartes un pensiju fondus, un pārdeva tās caur savas automašīnas logiem un valsts gadatirgos. Piedalījās arī izstādēs, kurās Ziemassvētku vecīša izlūkus iepazīstināja ar saviem potenciālajiem pircējiem. Tas lēnām uzņēma apgriezienus, un 2007. gadā paparaci nofotografēja aktrisi Dženiferu Gārneri, kura turēja rokās grāmatu, kas palīdzēja kļūt atpazīstamai. 


Komentāri