Pasaules kulinārijas mantojums ir bagāts ar daudzveidīgiem un nereti pārsteidzošiem ēdieniem un dzērieniem. Kamēr daži no tiem ir kļuvuši par globāliem hitiem, citi ir saglabājuši savu unikalitāti un ir cieši saistīti ar konkrētu reģionu vai kultūru tradīcijām. Šajā bloga rakstā mēs dosimies aizraujošā ceļojumā apkārt pasaulei, lai iepazītu dažus no visneparastākajiem un dīvainākajiem dzērieniem, ko cilvēki lieto dažādās pasaules malās. Mēs ne tikai atklāsim to neparasto sastāvu un pagatavošanas metodes, bet arī iedziļināsimies to kultūrvēsturiskajā kontekstā, tradīcijās, ticējumos un mītos, kas ar tiem saistīti. Mēs arī aplūkosim veselības aspektus, ētikas jautājumus un citus interesantus faktus.
Kāpēc mēs dzeram neparastus dzērienus?
Iemesli, kāpēc cilvēki lieto neparastus dzērienus, ir daudzveidīgi:
- Tradīcijas un kultūra: Daudzi neparasti dzērieni ir cieši saistīti ar senām tradīcijām un rituāliem, kas tiek nodoti no paaudzes paaudzē. Tie ir daļa no kultūras identitātes un tiek lietoti īpašos gadījumos vai svinībās.
- Tautas medicīna: Dažus neparastus dzērienus tradicionāli izmanto tautas medicīnā, lai ārstētu dažādas kaites vai uzlabotu veselību. Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka daudzi no šiem apgalvojumiem nav zinātniski pierādīti.
- Eksotika un ziņkārība: Mūsdienās daudzi cilvēki ir ieinteresēti izmēģināt kaut ko jaunu un neparastu. Neparasti dzērieni var būt interesants piedzīvojums un veids, kā iepazīt citas kultūras.
- Mārketings un tūrisms: Daži neparasti dzērieni tiek popularizēti kā tūrisma objekti, lai piesaistītu apmeklētājus un veicinātu ekonomiku.
Svarīgs brīdinājums:
Pirms izmēģināt jebkuru neparastu dzērienu, ir ļoti svarīgi rūpīgi izpētīt tā sastāvu, pagatavošanas metodi un iespējamos riskus veselībai. Daži dzērieni var būt bīstami vai pat nelikumīgi. Mēs stingri iesakām būt piesardzīgiem un nekādā gadījumā neriskēt ar savu veselību.
Čiča (Chicha) - Andu svētais dzēriens:
Mūsu ceļojumu sāksim Dienvidamerikā, Andu reģionā, kur jau tūkstošiem gadu tiek gatavots un baudīts neparasts fermentēts dzēriens – čiča. Šis dzēriens, ko tradicionāli gatavo no kukurūzas (lai gan reizēm izmanto arī citus graudus, augļus vai dārzeņus), ir cieši saistīts ar reģiona kultūru un tradīcijām. Čiča ir populāra tādās valstīs kā Peru, Bolīvija, Ekvadora, Kolumbija, Čīle un Argentīna.
Tradicionāli čičas pagatavošana ir sarežģīts un laikietilpīgs process. Vispirms kukurūzas graudus diedzē, pēc tam samaļ un vāra, veidojot biezu putru. Svarīgākais posms ir fermentācija, kuras laikā putru atdzesē un atstāj fermentēties vairākas dienas. Senāk fermentāciju veicināja ar cilvēku siekalām, kurās esošais enzīms amilāze sašķeļ kukurūzas cieti cukuros. Šo metodi, kad košļātus kukurūzas graudus (ko sauc par "muko") pievienoja vārītajai putrai, mūsdienās izmanto reti higiēnas apsvērumu dēļ. Mūsdienās fermentācijai visbiežāk izmanto iesalu, enzīmus vai raugu. Pēc fermentācijas čiču var filtrēt. (Šeit varat noskatīties video par to, kā tiek gatavots dzēriens čiča, izmantojot cilvēka siekalas. Video atvērsies YouTube, skatīt no 7:20 minūtes.)
Čičai ir sena un bagāta vēsture, tā ir bijusi nozīmīga loma dažādos rituālos, svinībās un ikdienas dzīvē. Dažās kultūrās tā joprojām tiek uzskatīta par svētu dzērienu. Ap čiču ir izveidojušies dažādi ticējumi un mīti, piemēram, ticējums, ka čiča ir dievu dāvana.
Runājot par veselības aspektiem, fermentēti dzērieni, piemēram, čiča, var saturēt probiotiķus, kas labvēlīgi ietekmē zarnu mikrofloru. Tomēr jāatceras par alkohola saturu un iespējamajiem riskiem, ja dzēriens gatavots nepiemērotos apstākļos. Tradicionālā metode ar siekalām mūsdienās var izraisīt ētiskas diskusijas, bet jāņem vērā, ka tā ir sena tradīcija.
Čičas cena ir atkarīga no reģiona un pagatavošanas metodes. Garša parasti ir nedaudz skābena un salda, bet var atšķirties atkarībā no izejvielām. Tā ir populāra, jo ir daļa no Dienvidamerikas kultūras mantojuma un ir bijusi nozīmīga loma dažādos sabiedriskos pasākumos. Dažās kultūrās to izmanto arī tautas medicīnā.
Panda Dung tēja – dārgais mēsls:
Pārcelsimies uz Ķīnu, Sičuaņas provinci, kas ir pandu dzimtene. Šeit tiek ražota viena no pasaules dārgākajām tējām, kas pazīstama kā "Panda Dung" tēja (ķīniešu: 熊猫茶, Xiōngmāo chá), jebšu "pandu mēslu tēja". Šis nosaukums var šķist neparasts, bet tas precīzi atspoguļo tējas audzēšanas metodi.
Šo tēju audzē, izmantojot pandu izkārnījumus kā mēslojumu. Pandām ir īpatnēja gremošanas sistēma – tās absorbē tikai aptuveni 30% no barības vielām, kas nozīmē, ka liela daļa šķiedrvielu un barības vielu paliek to izkārnījumos. Tieši šis fakts pamudināja uzņēmēju Anu Janši (An Yanshi) uzsākt šo neparasto tējas audzēšanas metodi. Viņš iegādājas pandu mēslus no tuvējiem pandu audzēšanas centriem un izmanto tos, lai mēslotu tējas krūmus.
Lai gan pandu mēslu izmantošana mēslošanai ir salīdzinoši jauna ideja, tējas audzēšanai Ķīnā ir ļoti senas tradīcijas. Tēja Ķīnā tiek uzskatīta par kultūras un rituālu sastāvdaļu jau tūkstošiem gadu. Anu Janši, ieviešot šo neparasto metodi, mēģina apvienot senās tējas audzēšanas tradīcijas ar mūsdienīgu pieeju ilgtspējīgai lauksaimniecībai.
Ap šo tēju nav izveidojušies seni mīti, taču Anu Janši uzsver pandu mēslu bagātīgo barības vielu saturu un to potenciālo labvēlīgo ietekmi uz tējas kvalitāti. Viņš arī uzskata, ka šī metode ir videi draudzīgāka nekā ķīmisko mēslošanas līdzekļu izmantošana. Tiek apgalvots, ka pandu mēslos esošās barības vielas var uzlabot tējas kvalitāti un garšu, tomēr zinātniski pētījumi šos apgalvojumus vēl nav apstiprinājuši. Ir svarīgi atzīmēt, ka pareiza mēslošana ir būtiska jebkuras kultūras audzēšanā, un pandu mēsli var būt labs organisks mēslojums.
Ētiski jautājumi saistībā ar šo tēju galvenokārt attiecas uz pandu labturību. Ir svarīgi pārliecināties, ka pandu mēslu iegūšana nenodara kaitējumu pandām un notiek atbilstoši ētikas standartiem.
"Panda Dung" tēja ir viena no pasaules dārgākajām tējām. Sākotnēji tā tika pārdota par aptuveni 3500 ASV dolāriem par 50 gramiem, kas ir aptuveni 200 ASV dolāri par tasi. Augstā cena tiek skaidrota ar neparasto audzēšanas metodi, ierobežoto ražošanas apjomu un mārketinga stratēģiju. Par precīzu tējas garšu ir maz informācijas, jo tā ir ļoti dārga un nav plaši pieejama. Tiek apgalvots, ka tai ir izsmalcināta un bagātīga garša, kas atšķiras no citām tējas šķirnēm.
Masala Chai – aromātiskais Indijas sirds siltums:
No Ķīnas pārcelsimies uz Indiju, kur mūs sagaida vēl viens neparasts un ārkārtīgi aromātisks dzēriens – Masala Chai. Šis nosaukums burtiski nozīmē "garšvielu tēja" (Masala – garšvielu maisījums, Chai – tēja), un tas pilnībā atspoguļo šī dzēriena būtību. Masala Chai ir tradicionāls Indijas dzēriens, kas kļuvis populārs visā pasaulē ar savu sildošo, bagātīgo un reibinoši aromātisko garšu.
Masala Chai pamatā ir melnā tēja, kurai pievieno dažādas aromātiskas garšvielas. Tradicionāli izmantotās garšvielas ir kardamons, kanēlis, ingvers, krustnagliņas un melnie pipari, bet variācijas ir bezgalīgas. Var pievienot arī citas garšvielas, piemēram, muskatriekstu, anīsu, fenheli, koriandru vai pat rožu ziedlapiņas, piešķirot dzērienam unikālu un neatkārtojamu raksturu. Katrai ģimenei Indijā var būt sava slepenā Masala Chai recepte ar nedaudz atšķirīgu garšvielu maisījumu, kas tiek nodota no paaudzes paaudzē.
Tējas dzeršanas tradīcijas Indijā ir senas, taču Masala Chai, kādu mēs to pazīstam šodien, ir salīdzinoši jauns fenomens, kas sāka izplatīties 19. gadsimtā, kad briti ieviesa tējas audzēšanu Indijā. Sākotnēji tēja bija dārgs un elites dzēriens, bet ar laiku tā kļuva pieejamāka plašākai sabiedrībai un dabiski sajaucās ar vietējām bagātīgajām garšvielām, radot Masala Chai, kas ātri vien iekaroja cilvēku sirdis.
Masala Chai ir cieši saistīts ar Indijas kultūru un tiek baudīts gan mājās ģimenes lokā, gan rosīgās ielu tirdzniecības vietās, kur to gatavo uz atklātas uguns lielos katlos. Tas ir ne tikai dzēriens, bet arī sociāls rituāls, kas veicina sarunas, kopā būšanu un patīkamu atmosfēru.
Ap Masala Chai nav izveidojušies specifiski mīti vai leģendas, taču tas tiek uzskatīts par dzērienu, kas silda ķermeni un dvēseli, uzlabo gremošanu, stiprina imunitāti un sniedz enerģiju. Daudzi to dzer, lai atpūstos un baudītu mierīgu brīdi.
Daudzām Masala Chai sastāvā esošajām garšvielām piemīt labvēlīgas īpašības, ko atzīst arī tradicionālā medicīna. Piemēram, ingvers un kanēlis var palīdzēt gremošanai un regulēt cukura līmeni asinīs, kardamons atsvaidzina elpu un uzlabo asinsriti, bet krustnagliņām piemīt antiseptiskas un pretsāpju īpašības. Tomēr jāatceras, ka Masala Chai parasti tiek gatavots ar pienu un cukuru, kas var palielināt kaloriju saturu, tādēļ ir svarīgi ievērot mērenību.
Ētiski jautājumi saistībā ar Masala Chai parasti neparādās, izņemot gadījumus, kad tiek izmantotas neētiskos apstākļos iegūtas garšvielas. Ir ieteicams izvēlēties godīgas tirdzniecības (Fair Trade) garšvielas, lai atbalstītu ilgtspējīgu un ētikas normām atbilstošu ražošanu.
Masala Chai ir salīdzinoši lēts dzēriens, īpaši, ja to iegādājas ielu tirdzniecības vietās Indijā. Rietumu pasaulē Masala Chai var būt dārgāks, īpaši specializētās tējas kafejnīcās vai restorānos.
Masala Chai garša ir bagātīga, silta, pikanta un aromātiska. Tajā jūtamas melnās tējas notis, kas harmoniski savijas ar garšvielu siltumu un pienaino saldumu. Katram Masala Chai var būt nedaudz atšķirīga garša atkarībā no izmantotajām garšvielām un to proporcijām, tādēļ ir vērts izmēģināt dažādus variantus, lai atrastu savu iecienītāko.
Masala Chai ir populārs visā pasaulē tās unikālās garšas, aromāta un sildošā efekta dēļ. Tas ir lielisks dzēriens aukstajos ziemas mēnešos, bet to var baudīt arī vasarā kā atsvaidzinošu dzērienu ar ledu, pievienojot ledus gabaliņus.
Latvijā arī var iegādāties Masala Chai maisījumu, lai šo tēju pagatavotu mājās. Tomēr lielākoties maisījumos jau ir pievienota melnā tēja, kas ne vienmēr patīk visiem, jo ilgāk vārot, maisījumā esošā melnā tēja var padarīt dzērienu rūgtu.
Ja Masala Chai maisījumā nav pievienota melnā tēja, garšvielu maisījumu var kārtīgi novārīt, līdz izdalās pilnīgais aromāts un visas svarīgās vielas. Pēc tam pievieno melno tēju, bet to jāvāra tikai īsu brīdi, lai izvairītos no rūgtuma. Beigās pievieno pienu, un rezultātā iegūsi aromātisku un sildošu dzērienu. (Šajā Facebook lapā ir Masala Chai maisījums bez pievienotas melnās tējas.)
Sujeonggwa – Korejas saldais un pikantais deserts-dzēriens:
Turpinot mūsu garšas piedzīvojumu, no Indijas dodamies uz Tālajiem Austrumiem, uz Korejas pussalu, kur mūs sagaida Sujeonggwa (수정과) – tradicionāls korejiešu dzēriens, ko visbiežāk pasniedz kā atsvaidzinošu desertu pēc sātīgas maltītes. Šis dzēriens ir pazīstams ar savu unikālo garšu buķeti, kas meistarīgi apvieno saldumu ar patīkamu pikantumu, radot neaizmirstamu garšas pieredzi.
Sujeonggwa pamatā gatavo no žāvētām hurmām (곶감, gotgam), ingvera (생강, saenggang) un kanēļa (계피, gyeji). Pagatavošanas process sākas ar to, ka ingveru un kanēli lēnām vāra ūdenī, lai iegūtu aromātisku un bagātīgu novārījumu. Šis novārījums ir Sujeonggwa pamats, kas piešķir dzērienam tā raksturīgo pikanto noti. Pēc tam novārījumam pievieno žāvētas hurmas, kas piešķir dzērienam dabisku saldumu un patīkamu tekstūru. Lai pastiprinātu saldumu, nereti pievieno arī cukuru vai medu. Pirms pasniegšanas Sujeonggwa bieži rotā ar ciedru riekstiem (잣, jat), kas ne tikai piešķir dzērienam vizuālu eleganci, bet arī papildina tā garšu ar patīkamu riekstu aromātu.
Sujeonggwa ir dzēriens ar bagātu vēsturi, kura pirmsākumi meklējami vēl Joseon dinastijas (1392–1897) laikā. Sākotnēji tas bija izsmalcināts dzēriens, ko pasniedza karaliskajā galmā un augstākajās sabiedrības aprindās. Laika gaitā Sujeonggwa kļuva populārs visā Korejā un mūsdienās to bauda gan mājās ģimenes lokā, gan restorānos un tradicionālās tējnīcās, īpaši pēc maltītes vai svētku reizēs, piemēram, Korejas Jaunajā gadā (Seollal) vai Pateicības dienā (Chuseok). To bieži pasniedz kopā ar citiem tradicionāliem korejiešu desertiem, piemēram, tteok (rīsu kūkām) vai yakgwa (medus cepumiem).
Lai gan ap Sujeonggwa nav izveidojušies specifiski mīti vai leģendas, tas tiek uzskatīts par veselīgu un organismu stiprinošu dzērienu. Tiek uzskatīts, ka tas palīdz gremošanai, silda ķermeni aukstajos ziemas mēnešos un stiprina imunitāti. Ingveram un kanēlim, kas ir galvenās Sujeonggwa sastāvdaļas, piemīt daudzas labvēlīgas īpašības, ko atzīst arī tradicionālā medicīna.
Kā jau minēju, Sujeonggwa satur ingveru un kanēli, kas ir pazīstami ar savām ārstnieciskajām īpašībām. Ingvers var palīdzēt mazināt sliktu dūšu, iekaisumu, sāpes un pat stiprināt imunitāti, savukārt kanēlis var palīdzēt regulēt cukura līmeni asinīs un uzlabot asinsriti. Žāvētas hurmas ir bagātas ar šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām, kas ir svarīgi veselīgam uzturam.
Ar Sujeonggwa saistīti ētikas jautājumi parasti neparādās, jo tā pagatavošanai izmanto vienkāršas un plaši pieejamas sastāvdaļas.
Sujeonggwa ir salīdzinoši lēts dzēriens, īpaši, ja to gatavo mājās. Restorānos vai tradicionālās tējnīcās tā cena var būt nedaudz augstāka, taču tas joprojām ir pieejams un populārs dzēriens.
Sujeonggwa garša ir unikāla un daudzslāņaina. Tajā jūtams salds un medains hurmu aromāts, kas harmoniski savijas ar pikantu un sildošu ingvera un kanēļa siltumu. Garša ir gan atsvaidzinoša, gan sildoša vienlaikus, padarot Sujeonggwa par ideālu dzērienu gan aukstās ziemas dienās, gan siltos vasaras vakaros.
Sujeonggwa ir populārs Korejā, jo tas ir neatņemama daļa no nacionālās kulinārās kultūras un tradīcijām. Tas ir ne tikai garšīgs, bet arī veselīgs deserts-dzēriens, ko bauda visu gadu.
Airag – eliksīrs no Mongolijas stepēm:
Pēc iepazīšanās ar Korejas saldajiem un pikantajiem desertiem-dzērieniem, mēs dodamies tālāk uz plašajām Mongolijas stepēm, kur mūs sagaida Airag (Айраг) – unikāls un nozīmīgs dzēriens šī reģiona kultūrā. Airag ir raudzēts ķēves piens, kas ir līdzīgs kumisam, ko pazīst citās Centrālāzijas valstīs, taču ar savām niansēm un tradīcijām. To mēdz dēvēt arī par "stepju pienu" vai "mongolu pienu".
Airag gatavo, svaigu ķēves pienu vairākas dienas maisot speciālā ādas maisā, ko sauc par "khukhuur" (хөхүүр). Šis maiss, kas tradicionāli tiek gatavots no zirga ādas, bet mūsdienās var būt arī no citiem materiāliem, ir ļoti svarīgs fermentācijas procesam. Nepārtraukta maisīšana nodrošina vienmērīgu fermentāciju un nepieciešamo gaisa piekļuvi. Tieši šis ilgstošais maisīšanas process atšķir Airag no citiem raudzētiem piena dzērieniem. Rezultātā iegūst gāzētu, nedaudz alkoholisku dzērienu ar raksturīgu skābenu, bet atsvaidzinošu garšu. Alkohola saturs Airag parasti ir zems, aptuveni 2-3%, līdzīgi kā vieglam alum.
Airag ir neatņemama Mongolijas kultūras sastāvdaļa jau gadsimtiem ilgi. Tas ir tradicionāls nomadu tautu dzēriens, kas simbolizē viesmīlību, draudzību un labklājību. Airag bieži tiek pasniegts viesiem kā cieņas un laipnības izrādīšana, un to obligāti bauda svētku, piemēram, Naadam festivāla, un citu īpašu notikumu laikā. Tas ir tik cieši saistīts ar Mongolijas kultūru, ka to var uzskatīt par vienu no tās simboliem un nacionālo dzērienu.
Ap Airag ir daudz ticējumu un tradīciju. Piemēram, tiek uzskatīts, ka Airag stiprina veselību, dod spēku un enerģiju, kā arī palīdz atjaunoties pēc smaga darba. Tāpat pastāv sena tradīcija, ka Airag jādzer no kopīga trauka, kas simbolizē vienotību, kopību un savstarpējo cieņu.
Airag satur daudz vitamīnu (īpaši C vitamīnu), minerālvielu un probiotiku, kas labvēlīgi ietekmē gremošanu, stiprina imūnsistēmu un uzlabo zarnu mikrofloru. Tiek uzskatīts, ka tas var palīdzēt atjaunot spēkus pēc slimībām un stiprināt organismu kopumā. Tomēr jāatceras, ka Airag satur laktozi, tāpēc cilvēkiem ar laktozes nepanesību tas var izraisīt nepatīkamus simptomus.
Ētiski jautājumi saistībā ar Airag parasti neparādās, jo tā gatavošana ir sena un ilgtspējīga tradīcija, kas balstīta uz cieņu pret dzīvniekiem un dabu. Ķēves tiek turētas brīvos apstākļos un tiek pareizi aprūpētas.
Airag ir plaši pieejams Mongolijā un parasti ir salīdzinoši lēts dzēriens. To var iegādāties gan tirgos, gan no vietējiem ražotājiem tieši stepēs.
Airag garša ir unikāla – skābena, nedaudz gāzēta un atsvaidzinoša. Tā garša var atšķirties atkarībā no pagatavošanas metodes, fermentācijas ilguma un ķēves barības. Dažiem pirmajā reizē tā garša var šķist nedaudz specifiska, taču daudzi to uzskata par ļoti garšīgu un atsvaidzinošu dzērienu, īpaši karstā laikā.
Airag ir populārs Mongolijā, jo tas ir neatņemama daļa no nacionālās identitātes un kultūras. Tas ir arī veselīgs un atsvaidzinošs dzēriens, kas lieliski piemērots stepju klimatam un nomadu dzīvesveidam.
Tradicionāli Airag tiek izmantots arī tautas medicīnā, lai ārstētu dažādas kaites, piemēram, gremošanas problēmas, nogurumu un pat ādas slimības. Šajā YouTube video var paskatīties kā tiek gatavots gan šis dzēriens, gan ādas maiss.
Pulque – dievu dzēriens no agaves sirds:
Pēc viesošanās Mongolijas stepēs, mēs dodamies pāri Atlantijas okeānam uz saulaino Meksiku, kur mūs sagaida Pulque – sens un ar tradīcijām apvīts dzēriens. Pulque ir raudzēta agaves sula, kas ir bijusi nozīmīga Meksikas kultūras un reliģijas sastāvdaļa jau gadsimtiem ilgi. To mēdz dēvēt arī par "dievu dzērienu".
Pulque gatavo no noteiktu agaves sugu (visbiežāk Agave salmiana) sulas, ko sauc par "aguamiel" ("medusūdens"). Agaves augus audzē vairākus gadus, līdz tie ir gatavi ražot sulu. Kad agave ir sasniegusi briedumu, tās centrā izveido dobumu, no kura vairākus mēnešus iegūst saldo sulu. Šo sulu savāc un ievieto speciālos traukos, kur notiek dabiska fermentācija. Fermentācijas process var ilgt no dažām dienām līdz pat dažām nedēļām, atkarībā no temperatūras un citiem faktoriem. Rezultātā iegūst duļķaini baltu, viskozu dzērienu ar vieglu putu kārtiņu un skābenu, nedaudz raudzētu garšu. Alkohola saturs Pulque parasti ir zems, aptuveni 2-7% pēc tilpuma.
Pulque ir cieši saistīts ar Meksikas vēsturi un kultūru. Tas bija nozīmīgs dzēriens acteku civilizācijā, kur to izmantoja reliģiskās ceremonijās un rituālos. Pulque tika saistīts ar auglības dievieti Mayahuel un tika uzskatīts par dievu dāvanu. Pēc spāņu ierašanās Pulque popularitāte nedaudz samazinājās, taču tas joprojām ir populārs lauku reģionos un pēdējos gados piedzīvo atdzimšanu arī pilsētās.
Ap Pulque ir daudz ticējumu un leģendu. Piemēram, tika uzskatīts, ka Pulque ir spēcīgs afrodiziaks un ka tas veicina auglību. Tāpat pastāvēja stingri noteikumi par Pulque dzeršanu – to nedrīkstēja dzert grūtnieces un bērni.
Pulque satur probiotikas, vitamīnus un minerālvielas, kas var labvēlīgi ietekmēt gremošanu un imūnsistēmu. Tomēr jāatceras, ka Pulque ir raudzēts dzēriens, tāpēc to vajadzētu lietot mērenā daudzumā.
Ētiski jautājumi saistībā ar Pulque parasti ir saistīti ar agaves audzēšanu un ilgtspējīgu ražošanu. Ir svarīgi atbalstīt ražotājus, kas ievēro videi draudzīgas metodes.
Pulque ir plaši pieejams Meksikā, īpaši Pulquerias – tradicionālās Pulque bāros.
Pulque garša ir unikāla – skābena, nedaudz raudzēta un atsvaidzinoša. Tā garša var atšķirties atkarībā no agaves sugas, fermentācijas ilguma un citiem faktoriem. Dažreiz Pulque pievieno arī augļus vai citas piedevas, lai piešķirtu tam papildu garšu.
Pulque popularitāte Meksikā ir saistīta ar tā bagāto vēsturi, kultūras nozīmi un unikālo garšu. Tas ir ne tikai dzēriens, bet arī daļa no Meksikas identitātes.
Rooibos – sarkanā krūma tēja no Dienvidāfrikas:
Pēc viesošanās Meksikā, mēs dodamies uz Āfrikas dienvidu galu, uz Dienvidāfriku, kur mūs sagaida Rooibos – dabiski salds un veselīgs dzēriens, ko iegūst no Aspalathus linearis krūma. Rooibos bieži dēvē par "sarkano krūmu tēju", "krūmu tēju" vai vienkārši "sarkano tēju", lai gan tehniski tā nav tēja, jo netiek iegūta no Camellia sinensis auga (no kura iegūst melno, zaļo, balto un citus īstos tējas veidus). Rooibos ir zāļu tēja jeb uzlējums.
Rooibos krūmi aug tikai nelielā reģionā Rietumkāpā, Dienvidāfrikā. To lapas ievāc, sasmalcina un tradicionāli fermentē, kas tām piešķir raksturīgo sarkanbrūno krāsu un saldeno garšu. Ir pieejams arī nefermentēts Rooibos, ko dēvē par "zaļo Rooibos". Tam ir zaļa krāsa un nedaudz savādāka garša, kas atgādina zaļo tēju.
Rooibos ir bijis populārs Dienvidāfrikā jau paaudzēm ilgi, un pēdējos gados tas ir ieguvis popularitāti visā pasaulē, pateicoties savām veselīgajām īpašībām un patīkamajai garšai.
Ap Rooibos nav izveidojušies specifiski mīti vai leģendas, taču tas tiek uzskatīts par veselīgu un nomierinošu dzērienu.
Rooibos ir bagāts ar antioksidantiem, kas palīdz aizsargāt organismu no brīvajiem radikāļiem. Tas nesatur kofeīnu, tāpēc ir piemērots cilvēkiem, kas ir jutīgi pret kofeīnu vai vēlas izvairīties no tā lietošanas. Rooibos satur arī minerālvielas, piemēram, dzelzi, kāliju un kalciju.
Ētiski jautājumi saistībā ar Rooibos parasti ir saistīti ar ilgtspējīgu audzēšanu un godīgu tirdzniecību. Ir svarīgi atbalstīt ražotājus, kas ievēro videi draudzīgas metodes un nodrošina godīgus darba apstākļus.
Rooibos garša ir dabiski salda, nedaudz augļaina un atgādina medu vai karameli. Tam nav rūgtuma, kas ir raksturīgs daudzām citām tējām.
Rooibos popularitāte ir saistīta ar tā veselīgajām īpašībām, patīkamo garšu un to, ka tas nesatur kofeīnu. Tas ir lielisks dzēriens gan aukstā, gan siltā laikā. To var dzert tīru, ar pienu, medu vai citronu. No tā gatavo arī ledus tēju un dažādus kokteiļus.
Rooibos ir plaši pieejams visā pasaulē, gan specializētos tējas veikalos, gan lielveikalos. Ja esat ieinteresēts izmēģināt Rooibos tēju, Latvijā to var iegādāties diezgan plaši. Lūk, daži no veikaliem:
- Lielveikali: Lielākos pārtikas veikalos, piemēram, Rimi, Maxima, Stockmann, parasti ir pieejams Rooibos tējas sortiments, bieži vien gan klasiskais, gan ar dažādām piedevām (piemēram, vaniļu, citronu). Šeit var atrast populārākos zīmolus un iegādāties tēju par pieejamām cenām.
- Specializētie tējas un kafijas veikali: Veikalos, kas specializējas tējas un kafijas tirdzniecībā, piemēram, "Barons Tēja un Kafija" un citiem līdzīgiem veikaliem Rīgā un citās pilsētās, ir plašāks Rooibos tēju piedāvājums, ieskaitot arī zaļo Rooibos, augstākas kvalitātes šķirnes un ekskluzīvākus maisījumus. Šeit var saņemt arī konsultācijas par tējas izvēli.
- Veselīgas pārtikas veikali: Veikalos, kas piedāvā bioloģiskus un dabīgus produktus, piemēram, "Rudra" un citiem ekoloģiskās pārtikas veikaliem, var atrast bioloģiski audzētu Rooibos tēju. Šī ir laba izvēle tiem, kas dod priekšroku bioloģiski tīriem produktiem.
- Aptiekas: Dažās aptiekās un interneta aptiekās, piemēram, "InternetAptieka.lv" un citās, var iegādāties Rooibos tēju, bieži vien kā zīmolu tējas (piemēram, Yogi Tea), kas ir pazīstamas ar savu augsto kvalitāti.

Komentāri
Ierakstīt komentāru