Pāriet uz galveno saturu

Speķis – senais spēka avots, kas atgriežas mūsu virtuvēs

Bieza speķa šķēle uz koka dēlīša ar ķiploku un pētersīļu lapu fonā. Uzraksts: “Speķis — senlaicīgs spēka avots, ko mūsdienu zinātne atklāj no jauna. Vairāk nekā tikai tauki.”


Vai ir kāda cita pārtikas sastāvdaļa, kas raisa tik daudz diskusiju, nostalģijas un pārpratumu kā speķis? Kādreiz tas bija latviešu galvenais enerģijas avots, vēlāk – “veselības ienaidnieks”, bet tagad atkal piedzīvo atdzimšanu. Sociālos tīklos cilvēki lepojas ar kraukšķīgiem speķa gabaliņiem, un daži pat apgalvo, ka “tauki ir jaunais superprodukts”. Bet kāda ir patiesība? Vai speķis tiešām ir veselīgs, un ko par to saka zinātne?

Kas īsti ir speķis? Un kā tas atšķiras no bekona un cūku taukiem

Sākam ar precizējumu.

Speķis ir tīrs cūkas taukauds – balts vai viegli rozīgs slānis zem ādas, kas sastāv galvenokārt no taukiem (līdz 90%). Tas nav jaucams ar:

  • Bekonu – bekons ir apstrādāts produkts: sālīts, kūpināts un bieži ar nitrātiem/nitritiem, kas uzlabo krāsu un pagarina derīguma termiņu.

  • Cūku taukiem (lard) – tie ir kausēti speķa tauki, ko izmanto cepšanai vai kā kulinārijas taukvielu.

  • Speck (vācu) – tas ir kūpināts un sālīts tauku un gaļas izstrādājums, nevis tīrs speķis.

Tīrs speķis, kādu senāk grieza tieši no cūkas muguras vai sāniem, nav nedz kūpināts, nedz sālīts – tas ir neapstrādāts dzīvnieku taukauds, ko reiz lietoja svaigu, sālītu vai vārītu. Tas bija enerģijas, D vitamīna un siltuma avots zemnieku smagajā ikdienā.

Speķa ķīmiskais sastāvs un uzturvērtība

Tīrs cūkgaļas speķis satur apmēram:

Uzturviela / Komponents Daudzums (uz 100 g) Nozīme organismā
Enerģētiskā vērtība ~850 kcal Galvenais enerģijas avots
Kopējie tauki ~89 g Šūnu membrānu un hormonu sintēze
Piesātinātie tauki ~39 g Nodrošina stabilu enerģiju, bet pārmērīgi – paaugstina ZBL holesterīnu
Nepiesātinātie tauki (mono + poli) ~45 g Uztur sirds un asinsvadu veselību
Holesterīns ~95 mg Nepieciešams šūnām, bet jālieto mērenībā
E vitamīns (tokoferols) 1.5–2 mg Spēcīgs antioksidants
D vitamīns* līdz 40 IU Kaulu un imunitātes veselībai
Selēns 0.6 µg Antioksidants, atbalsta vairogdziedzeri
K2 (MK-4)** līdz 7 µg Regulē kalcija vielmaiņu, sirds un kaulu veselību

* D vitamīna saturs atkarīgs no tā, vai cūka dzīvojusi saulē – āra turēšana palielina D vitamīna daudzumu vairākas reizes.
** K2 (menaquinone-4) ir taukos šķīstošs vitamīns, kas palīdz kalcijam “nonākt pareizajās vietās” – kaulos un zobos, nevis asinsvados.

Ko par speķi saka zinātne

1. Tauku sastāvs: ne tik “ļauns”, kā reiz domāja

Cūku speķis satur gan piesātinātās, gan nepiesātinātās taukskābes, bet puse no tām ir mononepiesātinātās taukskābes, līdzīgas tām, kas atrodamas olīveļļā (galvenokārt oleīnskābe).
Pētījumi publicēti Journal of Food Science un Nutrients norāda, ka šāds tauku profils var būt līdzsvarots un pat labvēlīgs sirds veselībai, ja netiek pārsniegta kopējā kaloriju norma.

2. Speķis un holesterīns

Mīti par to, ka “tauki aizsprosto artērijas”, ir pārspīlēti. Mūsdienu pētījumi (piemēram, BMJ 2020) parāda, ka piesātināto tauku ietekme uz sirds slimībām ir atkarīga no kopējā uztura kvalitātes.
Tīrs speķis, īpaši, ja to lieto mēreni un līdzsvaroti ar dārzeņiem un šķiedrvielām, nepalielina sirds slimību risku veselam cilvēkam.

3. Speķis un enerģija

Speķis ir ļoti koncentrēts enerģijas avots – 1 grams tauku dod 9 kcal. Senāk tas bija izdzīvošanas pārtikas produkts, īpaši ziemā, kad cilvēkiem bija vajadzīga siltumenerģija.
Mūsdienās šo pašu īpašību izmanto sportisti un “biohakeri”, kas ievēro ketogēno diētu vai carnivore diet, kur galvenais enerģijas avots ir tauki, nevis ogļhidrāti.

4. K2 vitamīns – speķa “slepenais ierocis”

K2 vitamīns (MK-4 forma) ir īpašs – tas palīdz aktivizēt proteīnus, kas novērš kalcija uzkrāšanos asinsvados, vienlaikus stiprinot kaulus.
Pētījumi publicēti Nutrition Reviews un Journal of Bone Metabolism rāda, ka MK-4 forma, kas atrodama dzīvnieku taukos (arī speķī, sviestā un olās), var samazināt osteoporozes un sirds slimību risku.
Tāpēc neliels daudzums speķa nav tikai “grēks”, bet arī uztura vērtība.

Cik daudz speķa ir veselīgi?

Zinātnieki un uztura speciālisti uzskata, ka:
  • 10–20 g dienā (apmēram plāna šķēlīte) speķa pieaugušam cilvēkam var būt pilnīgi droša un pat noderīga – it īpaši, ja tas aizstāj pārstrādātus taukus vai margarīnu.
  • Cilvēki, kas ēd 700–1000 g nedēļā (jo ir arī tādi), pārsniedz veselīgu tauku daudzumu, un tas var palielināt sirds, aknu un žultspūšļa noslodzi.
Svarīgi: speķa lietošana kopā ar svaigiem dārzeņiem vai pilngraudiem palīdz uzlabot taukos šķīstošo vitamīnu (A, D, E, K) uzsūkšanos.

Speķis ārīgai lietošanai: vecmāmiņu gudrība ar loģisku pamatu

Senāk speķi ne tikai ēda, bet arī lietoja uz ādas – brūču mīkstināšanai, apdegumu un plaukstu ādas kopšanai.
Tīrs speķis satur dabīgus triglicerīdus, kas mīkstina ādu un veido aizsargbarjeru pret aukstumu un vēju.
Dažos pētījumos (International Journal of Cosmetic Science, 2019) analizēts, ka dzīvnieku tauki ir efektīvi emolienti, līdzīgi lanolīnam, un tiem piemīt neliela antibakteriāla iedarbība.

Sālīts un kūpināts speķis – uzmanību nitrātiem

Veikalos pieejamais speķis gandrīz vienmēr ir sālīts vai kūpināts.
Šādos produktos bieži tiek pievienoti nātrija nitrīti (E250) – konservanti, kas novērš baktēriju augšanu un piešķir rozā krāsu.
Tomēr pārmērīga nitrītu uzņemšana ir saistīta ar paaugstinātu vēža risku (IARC klasifikācijā nitrīti pārtikā ir “iespējami kancerogēni cilvēkam”).
Tāpēc visvērtīgākais un drošākais ir mājas speķis bez nitrātiem – tikai sālīts vai viegli vārīts.

Laiks Speķa loma Raksturojums
19.–20. gs. sākums Pamatēdiens laukos Enerģijas un siltuma avots, “darba degviela”
Padomju gadi Ikdienas pārtika Populārs, viegli pieejams, izmantots cepšanai
2000. gadi “Neveselīgs” produkts Sabiedrības bailes no taukiem
2020+ Renesanse “Bio” kustība, ketogēnā diēta, “tauki nav slikti”

Mūsdienās speķis atgriežas – nevis kā nabadzības simbols, bet kā autentisks, dabīgs produkts, kas saskan ar ilgtspējīgu ēšanu un tradicionālo uzturu.

Speķis nav brīnumlīdzeklis, bet ir vērtīgs sabiedrotais

No speķa nav jābaidās. Tas ir dabīgs tauku avots, kas satur:
  • vērtīgas taukskābes,
  • K2 un D vitamīnu,
  • E vitamīnu un selēnu,
    un sniedz ilgstošu enerģiju.
Taču tas nav diētisks produkts, un pārmērīga lietošana var kaitēt.
Izvēlies tīru, nesālītu speķi no ārā turētām cūkām, lieto nelielos daudzumos, un tas var būt daļa no sabalansēta uztura.

Atsauces un zinātniskie avoti

  • BMJ (2020): Piesātinātie tauki paši par sevi nepalielina kardiovaskulāro slimību risku, ja uzturs kopumā ir sabalansēts.
  • Journal of Food Science (2018): Analizēts cūku tauku taukskābju profils – līdzīgs olīveļļai oleīnskābes ziņā.
  • Nutrition Reviews (2017): K2 vitamīna MK-4 forma samazina kalcija nogulsnēšanos asinsvados.
  • International Journal of Cosmetic Science (2019): Dzīvnieku tauku lietošana ādas kopšanai uzrāda labu mitrinošu efektu.
  • IARC Monographs (2015): Nitrīti un nitrāti apstrādātā gaļā klasificēti kā “iespējami kancerogēni cilvēkam”.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Košenils: Sarkana krāsa no kukaiņa

  Krāsas ir neatņemama cilvēces pieredzes sastāvdaļa, tās ietekmē mūsu emocijas, uztveri un kultūru. Jau izsenis cilvēki ir meklējuši veidus, kā iegūt un izmantot dabiskās krāsvielas, lai rotātu apģērbu, mākslas darbus un sadzīves priekšmetus. Starp daudzajām krāsām īpaša nozīme vienmēr ir bijusi sarkanajai – kaisles, enerģijas, vitalitātes un arī bagātības simbolam. Šajā rakstā mēs iedziļināsimies fascinējošajā pasaulē, kurā insekti kalpojuši un joprojām kalpo kā nozīmīgs sarkanās krāsas avots. Mūsu uzmanības centrā būs košenils ( Dactylopius coccus ) – sīks bruņutārpiņš , kas jau gadsimtiem ilgi nodrošina spilgtu un noturīgu sarkanu krāsvielu. Mēs izpētīsim tā atklāšanas vēsturi, ieguves procesu, pielietojumu dažādās nozarēs un ietekmi uz sabiedrību. Papildus košenilam, mēs apskatīsim arī citus insektus, kas izmantoti krāsvielu ieguvei, kā arī citus dabisko un sintētisko krāsvielu avotus, tādējādi sniedzot plašu pārskatu par krāsu ieguves un izmantošanas vēsturi un mūsdienām. Koš...

Atmaskojot ego: Filmas "Revolveris" slēptais vēstījums

Vai esi kādreiz juties tā, it kā tavā iekšienē notiktu nemitīga cīņa? Cīņa starp tavām patiesajām vēlmēm un iekšējo "balsi", kas tevi nepārtraukti kritizē, mudina tiekties pēc ārēja apstiprinājuma un sēj bailes no neveiksmes? Gaja Ričija filma "Revolveris" nav tikai spraigs krimināltrilleris; tā ir dziļa un provokatīva metafora par šo iekšējo konfliktu – cīņu ar savu ego. Šī filma uzdod svarīgus jautājumus par to, cik lielā mērā mēs kontrolējam savu dzīvi un cik lielā mērā mūs vada iekšējie dēmoni. Šajā rakstā mēs iedziļināsimies "Revolverī" attēlotajā pasaulē, lai izpētītu ego dabu, bailes un citus iekšējos procesus, kas ietekmē mūsu domas, jūtas un rīcību. Mēs meklēsim atbildes uz jautājumu, kā atpazīt ego manipulācijas, kā pārvarēt bailes un kā panākt iekšējo harmoniju, lai dzīvotu apzinātāk un pilnvērtīgāk. "Revolveris" kā metafora iekšējai pasaulei Gaja Ričija filma "Revolveris" nav tipisks krimināltrilleris ar bandītiem un naudas ...

Naudas psiholoģija: Kā domas un emocijas ietekmē jūsu finanses

Vai esat kādreiz aizdomājušies, kāpēc pieņemat tieši tādus finanšu lēmumus? Kāpēc dažreiz ir grūti pieturēties pie budžeta vai kāpēc mūs pārņem neizskaidrojama vēlme iegādāties kādu konkrētu lietu? Atbilde slēpjas naudas psiholoģijā – jomā, kas pēta, kā mūsu domas, emocijas un uzvedība ietekmē mūsu attiecības ar naudu. Naudas psiholoģija nav tikai par finanšu pratību, matemātiku vai ieguldījumu stratēģijām. Tā iedziļinās dziļāk – mūsu zemapziņas uzskatos par bagātību, bailēs no zaudējumiem, priekā par pirkumiem un citās emocijās, kas virza mūsu finanšu lēmumus. Izpratne par šiem psiholoģiskajiem faktoriem ir ārkārtīgi svarīga, jo tieši tie bieži vien nosaka, vai mēs sasniegsim savus finanšu mērķus vai turpināsim pieļaut kļūdas, kas mūs attālina no finansiālās labklājības. Kāpēc tas ir tik svarīgi? Padomājiet par to – cik reizes esat iegādājies kaut ko impulsīvi, vēlāk to nožēlojot? Cik reizes esat baidījies ieguldīt naudu, lai gan tas varētu būt izdevīgi ilgtermiņā? Šie un daudzi citi ...